Tlf. 50 40 39 36 / E-mail: info@correctmyhorse.dk

Correctmyhorse blog - fra mig til dig :)


Hovene fortæller om kroppens tilstand.

 

Gang på gang, kommer jeg ud til mega frustrerede hesteejere, som står med heste som bare ikke fungerer til trods for at der været diverse dyrlæger (kliniske undersøgelser) kiropraktorer, massører, KST-behandlere mfl. inde over (hvilket ofte giver ret lange forløb).

Pengene fosser ud af jeres lommer og alligevel står i tilbage med følelsen af at "noget er forkert", "noget ikke føles rigtig", "hesten fungerer ikke som ønsket" og i er måske på randen til at give op.

MEEEEEEN, gør jer selv (og jeres heste) den KÆMPE tjeneste og kig på hestens hove - fordi årsagen kan være caudal heel pain/ navicular syndrom (smerter fra den bagerste del af hovens strukturer).

Så står du med en hest der bare ikke fungere optimalt og måske endda til tider virker uren, så tag et kritisk syn på hovene.

Du kan tjekke følgende:

 • Er hovene parvis ens?
   
 • Slider den lige meget på hoven?
  • slider den mest på ydersiden?
  • slider den mest på indersiden?
    
 • Er hovene lige høje? (kan oftest ses på kronanden)
   
 • Snubler din hest?
   
 • Taber den ud af det blå det ene bagben?
   
 • Smeder hesten under træning?

Alle overstående scenarier er tegn på, at noget er ukorrekt. Ofte er det symptomer på ubalancer i kroppen, som sætter sig i hovene.

Hovene er kroppens spejl og omvendt (billederne knyttet til dette opslag er, næsten, alle billeder af hove som på den ene eller anden måde er ukorrekte ⛔️)

Også så ender du lige præcis her, hvor du har prøvet alt men intet virker. Så selvom du ikke er smed eller trimmer, så tjek lige hestens hove en gang imellem 🙏🙏🙏

Er du i tvivl om din hests hove og krop er som den/de skal være? 🤷‍♀️

De bedste hilsner
Camilla Birch
Correctmyhorse * Streger på billederne er kun vejledende, hestens hove SKAL tilses og ændres af en reg. beslagsmed i samarbejde med ejer og en kropsterapeut (som du har tillid til)

 

De bedste hilsner
Camilla Birch
Correctmyhorse 🐴Skævt bækken - Anterior pelvic tilt.

 

 

Anteroir pelvic tilt - hvad er det? 🤷‍♀️ Og hvad betyder det for din hest??? 

Når din hest bækken er "fanget" i et anterior tilt, sætter det en kædereaktion i gang fordi hestens (alle) krop hænger sammen som 1 helhed.

Så de "behandlere" der lige kommer forbi og "fikser" et fikseret SI-led og går igen "behandler" 1 enkelt symptom ud af mange og finder ikke årsagen. resultatet er at du og din hest står igen 2-3 dage efter, med de samme udfordringer som før.

Når hestens bækken er fikseret/låst i et anterior position sker der (blandt andet) følgende:

1. Hestens bagben danner mere afskub end bæring og kan ikke komme ordentligt til tyngdepunktet. Rytteren føler ikke, at bagpart og forpart samarbejder og at hesten bliver tung fortil.

2. Lændeområet bliver stramt og mindre mobilt, fordi den nu skal stabillsere og kompensere for bækkenets tilt. Dette vil påvirke hele rygsøjlen som bliver komprimeret og stiv. Hesten kan være svær at være på, den vil ikke runde kroppen korrekt og det kan føles som om at den løber/padler bagtil.

3. Hestens brystkasse vil hænge i skuldrene fordi den er (skubbet endnu mere end normalt) på forparten. Den kan dertil også være ekstra svær at føre ind side bevægelser og igen føles tung.

4. Halsen bliver hertil også stiv og hesten har svært ved at gå holdning samt bøje sig til siderne.

5. Nakken bliver også påvirket og vil føles mindre mobil - nakke og bækken hænger ufravigeligt sammen. Så hvis bækkenet er tiltet i en anterior så vil nakken også være det (se billede af et pelvic tilt v. mennesker). Hesten vil ikke gå i korrekt holdning og kan ikke stilles til siderne. Her vil hesten tilte sit hovedet - når der bedes og stilling.

6. Hesten kan også blive urolig i munden, og kan bide sig fast i biddet eller ikke svare for dine hjælpere.

Ovenstående situation var lige præcis dét den skønne Kaliber (hesten på billederne). Han manglende bæring, energi, bukkede ved galop, kunne ikke stille sig korrekt og kunne ikke spore lige - det fik vi afhjulpet og nu er han frisk og frejdi igen 

Så inden du bliver frustreret på din skønne hest/pony - så stop lige op og tænk: "hvad er årsagen til, at han/hun ikke svarer for mine hjælpere".

God dag 

De bedste hilsner
Camilla
CorrectmyhorseMyofascielle liner og hestens hove.

Snubler din hest på forbenene? Er den utaktet? Eller måske endda uren on/off?

Hvis du kan svare ja til én af de ovenstående punkter, så er her en kærlig opfordring:

Tjek din hests hove - hvordan ser de ud?

 • Er de (parvis) ens?
  • Er den ene højere end den anden?
  • Er den ene mere flad end den anden?
    
 • Vender de ind, ud eller er de parallelle?
   
 • Slider din hest mere på den ene hov frem for den anden?
   
 • Slæber den det ene bagben ?

Hestens hove er et genialt redskab for en heste-krops-terapeut som mig, for din hests hove lyver IKKE!  De viser et helt klart billedet af hvordan din hest går og har det i kroppen.

Fordi:
Hestens hove & ben, er selvfølgelig er hægtet fast til kroppen via muskler, knogler, sener og ligamenter. Men dét som forbinder hele kroppen er: fascia (bindevæv).

Bindevæv kan man sammenligne med opbygningen af en appelsin:

1. Skallen/skrællen svarer til hestens hud.

2. Frugtkødet svarer til hestens muskler.

3. Alt det hvide som omkrandser frugtkødet, fungerer ligesom bindevæv. Når man skræller appelsinen, vil der være et hvid lag, som dækker al frugtkødet. Når du piller appelsinbådene fra hinanden, vil der også her være en tynd - og hvid hinde rundt om hver båd. Og hvis du til sidst forsøger at skille frugtkødet fra hinanden, vil du bemærke, at det er delt op i små “dråber” som også har en ultra tynd - og hvid hinde omkring sig. På præcis samme måde er hestens muskler indkapslet i og forbundet med tynde, elastiske hinder og tråde, som holder dem på plads og sørger for at de kan "glide".

Bindevævet ender dog ikke dér hvor musklerne hæfter på knoglerne, men fortsætter og strækker sig videre til andre dele af kroppen.

Derfor kan udfordringer i hovene faktisk stamme fra helt oppe fra hestens hoved.

Det være at du nu har kigget på din hests hove og tænker: "hold da op, det havde jeg ikke bemærket før nu, hvad gør jeg nu?"

Først så tager du en snak med din smed om det du ser.

Herefter kontakter du en dygtig kropsbehandler (det kan være mig eller en anden, som du måske allerede har tillid til), som kommer ud og gennemgår din hest fra top til tå. Jeg/din nuværende behandler skulle gerne finde frem til årsagen til de uens hove, korrigere det og herefter (i samarbejde med din smed) ligge en plan for, at få korrigeret hovene i takt med at kroppen bliver bedre :) 

Jeg ser frem til at høre fra jer. Jeg kan kontaktes på tlf. 50403936 eller pr. mail på: info@correctmyhorse.dk eller via kontaktformularen her på siden.

De bedste hilsner
Camilla Birch
CorrectmyhorseHunters bump (Sacroilliac subluxation)

 
Så hvad er hunters / jumpers bump egentlig?
Hunters bump henviser i virkeligheden til en subluxation i en eller begge sacroiliacale led (SI-leddet). Du har måske bemærket, at der hos nogen heste ses en bule/forhøjning på deres kryds (se billeder ovenfor). SI-ligamenter samt sener der fastgøre af muskler til pelvis (bækken) og sacrum (korsled) udgør (meget simplifiseret) sacroilliac komplekset. Når der forekommer en forskydning af rygsøjlen og bækkenet, skubbes tubersacrale (det højeste punkt på bækkenet) i en dorsal (opad) og anterior (fremad) retning på grund af revnede ledbånds-tilhæftninger.
 
 
Hvordan opstår hunters / jumpers bump?
Opstår primært ved et traume; falde på fold, falde på staldgang, sidde fast i en boks, blive kastet (kasteboks), falde i trailer, samt andre traumatiske begivenheder.

Det kan også forårsages af overbelastning ved træning eller konkurrence, glide i mudder, glide på vådt græs mfl.

 
Årsagen til at det hedder hunters / jumpers bump er fordi det oftest forekommer hos jagt, millitary og springheste grundet; afsæt, fart og vendinger. Dog er heste redet i dressur (alle former), western og andre decipliner bestemt ikke undtaget. 
 
Det kan også forekomme sekundært af; forkert sadelpasning, tandproblemer og problemer med hove - eller rytterbalance/skævheder.

 
Symptomer.
Når jeg kommer ud til en kunde tjekker jeg altid efter kliniske tegn som; stivhed, halthed/uren, sciatica og stramme /overudviklede bagbensmuskler. Ved palpation reagere alle heste med hunters / jumpers bump, selv ved de mildeste tilfælde.
 
Det du som ejer/rytter vil opleve hvis du har en hest med hunters /jumpers bump kan være;
 
1) Galop af dårlig kvalitet (kanin hop), mere afskub end bæring, uvillighed til at arbejde  på biddet og refusering ved spring, modvillighed til at udføre samlede øvelser.

2) Ringe kvalitet af skridten; begrænsninger i bagben, rygbevægelse og tilbageholdenhed - oftes ses en pasligende gang.

Diagnose kan foretages ved palpation og mønstring (det er dét jeg gør) en dyrlæge ville højst sandsynligt lave en ultralydsscanning og eller en scintigrafi.
 

 

Hvad gør man når skaden opstår?
Desværre opdager de fleste ejere/ryttere ikke at hesten har forslået sit bækken og SI-led fordi mange af symptomerne ligner andre og mindre skader (uforklarlig halthed, hovbylder, såleknusninger som eksmpler). De fleste giver derfor hesten fri et par dage og genoptager deres ridning/træning som normalt.

Når heste med hunters / jumpers bump kommer for tidligt tilbage til træning, vil de ikke præstere så godt, som de gjorde før deres skade. Disse heste omtales ofte som være "slukket", "ikke helt rigtigt" eller endda "frække" og eller uopdragende. Hvis skaden ikke rehabiliteres ordentligt vil skader på muskler, sener og ledbånd forårsage smerte og andre problemer på grund af kompensering. Hurtig og korrekt diagnose samt behandling og rehabilitering er derfor alfa-omega hvis hesten skal tilbage i træning. 

 

Hvordan behandler man så en hest med hunters / jumpers bump?
Ved en akut skade (noget der er sket fra den ene dag til den),  anbefaler jeg ALTID boksro og eller sygefold i min. 7-10 dage, og smertestillende midler (kræver en recept fra dyrlæge). Når de 7-10 dage er gået vil jeg komme ud og massere, give laserterapi samt lave led mobilisering og give ejer en masse øvelser som skal fremme helingen.

Hvis det er en gammel skade, som er opstået uden ejer/rytter har bemærket det, vil ro og smertestillende ikke have nogen effekt. Her er fremgangsmåden meget lig med den akutte. Dog er der ved en gammel skade arvævsdannelse og kompensations tilstande som skal tages hensyn til. rehabiliteringsperioden for gamle skader, vil derfor altid være længere end ved de akutte. 

Hvis du er i tvivl om din hest lider af hunters / jumpers bump, så tøv ikke med at ringe / skrive på tlf. 50 40 39 36 eller sende mig en mail på: info@correctmyhorse.dk

De bedste hilsner

Camilla Birch
- Correctmyhorse.


Karpelænd (Lumbal kyfose)

 
 
Hvad er Karpelænd (Lumbal kyfose)?:
Kyfose/karpelænd er en abnormal konveks af rygsøjlen, som normalt forekommer i lændeområdet (se billedet ovenfor).

 
Hvorfor nogle heste får karpelænd og andre ikke gør, er endnu ikke påvist men, man kan opdele karpelænd i to kategorier:
 
1.) Den medfødte:
Dannes allerede før folingen sker, eller som abnormitet der er fremtræder inden for hestens første 2 leve år.

 
2.) ​Den erhvervet:
Erhvervet karpelænd er opstået grundet smerter (ubehandlede mavesår, gentagende kolik, smerter i senerne/ligamenter i bagbenene, dårlig tilpasset sadel, forkert ridning  m.m ) eller traumer. Den erhvervet karpelænd kan hertil indeles i ydeligere to kategorier.

 
a) Den Primære:
Hvilket betyder, at der er lokaliseret skade på ryghvirvlerne og / eller det omkringliggende blødvæv. 

 
b) Den skundære:
Hvilket betyder, at det er et symptom på at der er en skade et andet sted - det vi kalder en kompensation. f. eks. navicular syndrome, forfangenhed (laminittis), forvridninger mfl.

 
Hvor almindelig er karpelænd?
Jeg kender ikke til noget forskning på området, men dét jeg oplever (som jo et lille uddrag) er at 3 ud af 10 heste jeg kommer ud til, har en vis grad af karpelænd.

Jeg oplever desværre også, at folk ikke kender så meget til karpelænd og derfor ikke tager hensyn til dét i det daglige management eller ridning. 

 
Kan karpelænd så behandles?
Behandling af en kyfotisk hest kan omfatte røgten, hvilket jeg anbefaler ved de medfødte og de svære tilfælde. 

 
Ved de mildere tilfælde og de erhvervede kyfoser kan hyppig behandling med:
 
 • massage,
 • ledmobilisering/ledmanipulation,
 • løsning af fascia (bindevæv),
 • special træning og øvelser,
 • evt. sygebeslag på baghovene,
 • tjek om sadelen er korrekt,
 • og rytter opmærksomhed på egen krop i ridningen.

*Hvis hesten er meget smertepræget kan brugen af ​​NSAID'er (smertestillende) eller muskelafslappende midler tages i brug. Dette kræver en recept fra en dyrlæge.
 
Ved den sekundære kyfose er det dog helt essentielt for et godt resultat og forløb, at den/de underliggende årsager behandles først.
 

Skulle indlægget have sat nogle tanker igang, eller er du i tvivl om din hest har karpelænd? Så tøv ikke med at ringe eller skrive på: 50403936 eller mail: info@correctmyhorse.dk

 

De bedste hilsner
Camilla Birch
- Correctmyhorse